Een persbericht verstuur je gemiddeld één week voor de datum van je activiteit. Dit kan ook een uitnodiging zijn om een kijkje te komen nemen tijdens de activiteit. Als je met inschrijvingen werkt, moet je het persbericht zeker twee weken vooraf verzenden.

De meeste (regionale) journalisten zullen je laten weten of ze met je persbericht aan de slag gaan en of ze een kijkje zullen komen nemen op je activiteit. De journalisten of redacties waarvan je net voor de activiteit nog geen bevestiging ontving, bel je best even op. Zo’n belronde heeft altijd effect! Je kan dan ook nog wat nieuwe informatie toevoegen over de activiteit: aantal deelnemers, wat er visueel interessant is, welke ‘bekende’ mensen (burgemeester, schepen van…) zullen aanwezig zijn…

Vergeet zeker onderaan je persbericht geen contactgegevens toe te voegen. In de ideale wereld is dat 1 contactpersoon (PR-verantwoordelijke) mét GSM-nummer. Voeg er zeker een korte voorstellingstekst over de Gezinsbond toe (de zogenaamde boiler plate). In het kader van de feestmaand is er een sjabloon-persbericht beschikbaar, die voorstellingstekst kan je zeker gebruiken en eventueel nog een beetje aanpassen met informatie over je eigen lokale afdeling.

Beelden spreken

Voor de pers is het belangrijk dat er beelden kunnen gemaakt worden, in een contact benadruk je dat daar kansen zijn. Als ze niet aanwezig kunnen zijn, kan je voorstellen om zelf enkele foto’s van de activiteit door te sturen. Dat vergroot de kans dat ze er alsnog iets mee aanvangen. Zorg ervoor dat die foto’s van goeie kwaliteit zijn, in het beste geval moeten die ook in een krant kunnen verschijnen (hoge resolutie, maak zeker een horizontale en verticale foto…).

TIP: Voor de feestmaand is er een sjabloon-persbericht beschikbaar. Dat kan je verder afwerken met de informatie over je eigen lokale activiteit. Vergeet zeker de contactgegevens (met GSM-nummer) niet te vermelden van de vrijwilliger die de pers zal ontvangen en eventueel te woord zal staan.

Benieuwd hoe je een redactie of journalist gericht kan benaderen? Dat lees je hier.